© 2023 by Lawyer & Lawyer.Proudly created with Wix.com

FOLLOW US:

  • w-facebook
  • Twitter Clean

   Sakızın Tarihçesi 

 

   Sakız ne zamandan beri üretilir? Sakızı kim geliştirdi? Binlerce yıldır birçok medeniyetin doğal bazı ürünleri çiğnediği bilinir. Bildiğimiz modern sakız ürünü 1869 yılında geliştirildi. Thomas Adams (U.S.A) ilk bildiğimiz sakızı geliştirmeyi başardı. 1900’lü yıllarda sakız, birçok farklı şekillerde (bilya, yaprak, kalıp v.b) ve aromalarda (nane, meyve, yeşil nane v.b) üretildi. Balon yapabilen sakız 1928 yılında W.Diemer tarafından geliştirildi. Bugün, doğal (ağaç) kauçukların yerine sentetik olanlar kullanılmaktadır. Doğal kauçukların bazı insanlarda alerji yaptığı saptandı.

   Sadece Şekerli Sakız olarak başlayan bu serüven, 1980 li yıllardan başlayarak bugün dünyanın hemen her ülkesinde hem şekerli ve hem de şekersiz/Tatlandırıcılı olarak satılmakta olan bir şekerleme ürünüdür. Tatlandırıcılı Sakızlar, birçok ülkede nerdeyse tek çeşit olarak satılmakta ve tüketilmektedir. Sakız, bugün ileri bir teknoloji seviyesinde makinalarda yüksek miktarlarda üretilebilmektedir. Perakende Satış noktalarının vazgeçilmezi durumunda haklı yerini almıştır

   Sakızın Yararları 

 

   Bir şekerleme ürünü olarak sakız; çiğnendikçe ve ağızda kaldığı sürece iyi bir tad ve lezzet veren bir gıdadır. Ayrıca sakız çiğnemenin; ağız ferahlığı, diş sağlığı, dişlerin mineral ile zenginleştirilmesi ve dişleri beyazlatması gibi faydaları da vardır. Sakız çiğnemekle dalgınlık azalır, konsantrasyon artar, stresi azaltır, ağız kuruluğu azalır. Ayrıca düşük kaloriye sahip olup sigara içme alışkanlığını azaltmaya yardımcı olabilir.

 

   Sakız Mayası Nedir? 

 

   Sakız Mayası, sakızın erimeyen ve çiğnem sonrası atılan bir malzemesi olmasına rağmen Türk Gıda Yasalarına göre bir Gıda maddesi olup saflık kriterlerine uyma zorunluluğu vardır.

   Sakız mayası sakıza çiğneme özelliğini sağlar. Çeşitli hammaddelerin bir tekniğe göre sıcakta karıştırılması ile elde edilir. Genelde Gıda kalitesinde Elastomerler, Reçineler, Yumuşatıcılar ve Emulgatörler den oluşur.

   Sakız mayası sakızın en önemli hammaddesi olduğundan her bir sakız için yeniden ve farklı formüle edilmelidir.

   Farklı balonlu sakızlar vardır; kullanılan sakız üretim teknolojisi ve sakız reçetesine göre kalitesi değişiklik göstermektedir. Çiğnem özellikleri müşteriden müşteriye farklılaşmakta, balon yapma kapasitesi değişmekte. Bu açıdan her müşteri için özel maya formülasyonu geliştirilmektedir.